Pels twitter-escèptics permeteu que us relati un parell d’exemples recents, molts recents de les moltes utilitats del Twitter.
Ahir varem tenir un debat sobre el futur de la política tecnològica organitzat per C-Tecno i tot un grup d’empreses patrocinadores. L’auditori era ple a vessar, i el twitter va permetre la interacció entre “piuladors”, ponents, públic i altres persones que no eren a la sala, podien fer-se una idea aproximada del que es parlava. Reconec que com a ponent, no hi tinc la mà trencada i en algunes piulades em vaig oblidar el “hashtag” #ctecno: masses coses alhora parlar, escoltar, piular… però l’objectiu que és la comunicació s’ho val.
Per si us pot interessar en l’enllaç que us adjunto podeu veure el tweet-diàleg que es va generar:
http://tweetdoc.org/View/5090/Debat-sobre-pol%C3%ADtica-tecnol%C3%B2gica
En un altre ordre de coses com els usuaris de Vodafone haureu pogut comprovar hem estat sense servei durant un bon grapat d’hores. Pel motiu que sigui l’ADSL de Vodafone sí que funcionava, i a través d’aquest hem pogut piular queixant-nos de la situació a @vodafone_es.
El resultat inicial el podeu veure aquí:
http://twitter.com/vodafone_es/statuses/25867532137
i després d’una estona:
http://twitter.com/vodafone_es/statuses/25868284779
Doncs això, ja ho twitter és una nova eina de comunicació com ho és facebook, com ho és el correu electrònic, com ho són els SMS, com ho és el telèfon, …., com ho eren les senyals de fum. Les tecnologies avancen més ràpidament del que els humans som capaços d’assimilar, però ens hi hem de començar a acostumar.
Ja ho sabeu, si us engresqueu amb el twitter i em voleu seguir:
http://twitter.com/santirodriguez
aquí em trobareu.
Excel·lent post Santi, excel·lent