Aire fresc al Pais Basc

Després de que durant 30 anys, el PNB hagi monopolitzat els governs bascs, ja sigui en solitari, amb socialistes, amb Eusko Alkartasuna o amb Esquer Batua, el Partit Socialista d’Euskadi ha trencat el malefici que pesava sobre la societat basca, amb el suport del Partit Popular convé recordar, i per primera vegada a la història moderna, es formarà un govern autonòmic no nacionalista.

Reconec que no m’agrada que la força política que ha resultat guanyadora en un procés electoral quedi al marge del Govern que surt del mateix procés, no seria coherent per la meva part no fer-ho. Així ho vaig expressar quan a Aragó, Balears o Galícia, tot i haver guanyat el Partit Popular, estranyes coalicions d’interessos desallotjaven el Partit Popular dels respectius Governs autonòmics, o quan a Catalunya, el tripartit desallotjava CiU. I ara potser ve el tòpic: el cas del País Basc és diferent.

Per justificar el tòpic, és convenient tornar a recordar que tot i el suport del Partit Popular al nou Lehendakari socialista, el PP no formarà part del nou Govern, queda clar doncs, que la justificació no és materialista com ho van ser alguns dels exemples anteriors, per no dics tots. Cal recordar també que els darrers Governs del PNB, amb Ibarretxe al capdavant, tot i les discrepàncies més o menys públiques amb l’aparell del partit, va invertir bona part dels seus esforços i dels del seu Govern, en aventures de desafiament a l’Estat, al mateix temps que una part de la societat basca tenia i contínua tenint riscos evidents i certs, pel simple fet de pensar diferent dels que tenen les armes. De fet més d’un miler de vides s’han quedat pel camí, pel simple de fet de treballar, opinar o passar per allà, i això no és atribuïble al Govern Basc, però si que ho és el fet d’errar en les prioritats de la societat basca.

Crec doncs, perfectament justificat el canvi de Govern al País Basc, tot i que la força política més votada n’ha quedat al marge, ara convé dur normalitat, llibertat i normalitat democràtica a la societat basca, i aquesta tasca avui la té encomanada el Partit Socialista. Sense cap mena de dubte que el Partit Popular del País Basc seguirà vigilant els passos del nou Govern, per garantir que no erra en les prioritats.

No acaba rés, encara no ha canviat rés, tot just comença, però de moment ja es nota una alenada d’aire fresc al País Basc.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *