Fa anys, molts anys que a la nostra ciutat hi ha un debat etern sobre si cal orientar la nostra economia cap al sector turístic, o mantenir i impulsar la tradició industrial que al llarg de tants anys ha caracteritzat Vilanova i la Geltrú. Si haguéssim de cercar un moment clau en el que es comença a encetar aquest debat, potser ens hauríem de remuntar a la desaparició de la fàbrica de la Rambla, que deixava pas a una significativa obertura al mar de la ciutat.
No tinc cap mena de dubte de què és necessari i oportú mantenir el teixit industrial que existeix, pot ser són reminiscències d’un passat industrial molt intens, però una part important del ja escàs teixit industrial vilanoví està adaptat al segle XXI amb fàbriques modernes, processos i productes innovadors, i això és garantia de permanència en el temps. Per tant en el nostre cas, no crec que hi hagi activitats econòmiques excloents les unes de les altres, i que la tradició industrial de la nostra ciutat ha de continuar present i compartint un lloc important amb altres sectors.
La economia local en els darrers 30 anys s’ha diversificat força, però també crec molt sincerament que ens hem perdut en el debat, i no s’ha actuat per aprofitar les oportunitats que tenim al davant, i estic convençut que el sector turístic n’és una de prou evident.
Platges magnífiques en magnífics entorns, encara que algun hauria de millorar; un port amb tots els ingredients necessaris: activitats nàutiques (algú recorda encara allò de l’estació nàutica?), activitat pesquera i comercial; una potent xarxa cultural entorn al segle XIX, Biblioteca Museu Balaguer, Can Papiol, un Museu del Ferrocarril únic, i encara que amb assignatures pendents com un Museu del Mar potent, o un Museu de Curiositats Marineres, o un Museu de la Dansa; espais naturals propers i a l’abast al Garraf i Olèrdola; una oferta gastronòmica diferenciada com els productes que el mar ofereix; festes importants, un Carnaval diferent, una Festa Major potent; activitats musicals de renom,… D’actius en tenim, només cal posar-los en valor, i que generin sinergies que permetin oferir noves oportunitats.
Probablement mai ens hem cregut, i per això potser tampoc mai hi ha hagut massa interès en que la nostra ciutat tingui noves infraestructures hoteleres i turístiques. Segurament la proximitat d’un turisme de massa espanta, per això és necessària l’habilitat per aprofitar les oportunitats amb la cura necessària. Però per aprofitar les oportunitats primer és necessari creure-hi, després convèncer altres per que hi creguin i al final impulsar noves inversions, que generin riquesa, sí riquesa que beneficiï a la ciutat.
L’actitud que hi ha hagut al llarg dels anys ha estat la de posar traves i traves a inversions que permetrien aprofitar oportunitats i fer créixer aquest sector. Mentre els cicles econòmics són creixents, pot ser no se li dona importància, però quan els cicles són recessius i la manca de treball es converteix en un problema social de primer ordre és quan ens lamentem de no haver aprofitat les oportunitats que tenim al davant.
No es tracta ni molt menys de reconvertir la nostra ciutat en una ciutat desconeguda, si no simplement es tracta de que mantenint el nostre propi caràcter i les nostres pròpies característiques siguin capaços de treure un rendiment econòmic sí, però social també dels nostres actius. La oportunitat la tenim al davant, només cal aprofitar-la.