Fincas Nevot i El Corte Ingles

Li he sentit dir massa vegades al President de la Generalitat, tant en declaracions a mitjans de comunicació, com en intervencions al Parlament de Catalunya, que a Catalunya, no només es pot retolar en castellà, si no que es pot retolar fins i tot en suahili, i sempre acaba posant el mateix exemple: “El Corte Inglés” es diu “El Corte Inglés” que jo sapiga, i no “El Tall Anglès”.

Doncs, o el President de la Generalitat no se n’assabenta, o no se’n vol assabentar: el Sr. Nevot, titular de finques Nevot, té una sanció de 400€, per tenir un rètol que diu “Fincas Nevot”. Vol dir, el Sr. President, que si enlloc de dir-se Fincas Nevot, es digués “El Corte Inglès” no tindria cap sanció?

No sé si és ignorància, o és indiferència, en qualsevol cas és preocupant, que un President de la Generalitat, més encara sent del partit socialista, es mostri ignorant o indiferent davant aquesta situació: “la normativa no afecta els rètols”, i per què el Sr. Nevot o altres ciutadans de Catalunya, tenen sancions per tenir rètols en un dels idiomes oficials de Catalunya?

Efectivament, “El Corte Inglés” no es diu “El tall anglès”, i no tindrà cap sanció per aquest motiu. La raó és que la llei de política lingüística l’únic que eximeix de traduir al català són les marques i el noms comercials, i de ben segur que “El Corte Inglès” està registrat i ben registrat, a diferència (i aquest deu seu el delicte) de Fincas Nevot.

Esperarem a que la justícia opini, doncs la setmana passada va tenir lloc la vista de la demanda que el Sr. Nevot ha presentat contra la Generalitat de Catalunya, per vulneració de drets constitucionals. En qualsevol cas, sap el Sr. Nevot, i tots aquells altres ciutadans que es puguin trobar en una situació similar, que tenen la nostra solidaritat i el nostre compromís, de que si de nosaltres depèn, s’acabarà la persecució lingüística a Catalunya.

Aquest article també ha estat publicat a VilanovaDigital. Clicant l’enllaç, en podras veure els comentaris:

http://vilanovadigital.com/espais/blocs/viewdoc.asp?Iddoc=26166

2 respuestas a «Fincas Nevot i El Corte Ingles»

  1. D’entrada comparteixo tot el que dius peró cal afegir-hi amés unes paraules que vaig escoltar del Sr. Montilla en una entrevista aquesta setmana (diria que al programa del Carlos Herrera) on deia: «tothom pot rotular amb la llengua que vulgui -i va tornar a posar l’exemple de El Corte Inglés- peró el que es demana, continua dient, és que les explicacions del comerç o subtítols siguin escrites en català»
    Guay, feta la llei feta la trampa!!!

    1. Tampoc és cert que tothom pugui retolar en la llengua que vulgui: la llei estableix que com a mínim en català, i els efectes que retolar en castellà es sancioni.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *