El Mal de la Diagonal.

No, no pretenc expressar la meva opinió sobre si la reforma de la Diagonal s’ha de fer segons A, segons B o segons Z, ho deixo pels barcelonins. El que sí voldria es posar en evidència alguns efectes col·laterals de la consulta, més aviat a la manca de rigor que envolta la consulta impulsada per l’Alcalde sortint Hereu.

Fa pocs mesos estàvem al Parlament immersos en debats sobre la possible llei electoral catalana. Un dels temes en el que vam coincidir tots els grups era en la introducció de les tecnologies de la informació en els sistemes de votació. D’avantatges n’hi ha i moltes, però també vam detectar inconvenients, els quals s’han posat de relleu en aquesta consulta sobre la Diagonal.

En primer lloc: el vot ha de ser personal. En un sistema telemàtic, com podem garantir que qui exerceix el vot, és qui té dret a fer-ho i coincideix amb la seva identificació virtual? Dificil solució: si ens fem amb les claus, codis, documents electrònics d’una altre persona, podré votar per ell, sense que ningú ho pugui detectar, més que la persona suplantada la qual no podrà exercir el seu dret al vot. Doncs això, és el que li passat a Alberto Fernandez Diaz, i que la consulta sobre la Diagonal ha posat en evidència.

El segon dels inconvenients és que en el vot presencia amb paperetes, les paperetes d’una urna es poden comptar una i altra vegada; en canvi en el cas del vot per mitjans electrònics no hi ha paperetes, si no que confiem el resultat a un programari que és el que efectua el recompte dels vots. Som capaços de confiar en un sistema de recompte de vots que no és transparent com una urna? Possiblement molts sí, d’altres sí amb condicions, per exemple que el codi del programari sigui públic i consultable, però hi hauran d’altres persones que els costarà molt confiar en una màquina que els dona un resultat. Una vegada més, la consulta de la Diagonal i la experiència de l’Alcalde sortint Hereu ha accentuat aquesta possible desconfiança en desconèixer ell mateix si havia votat, o no ho havia fet.

Diuen que els animals ferits són perillosos, i em dona que aquesta és la situació, des de que Hereu surt perdedor a les enquestes, intenta fer-se un lloc primer amb unes olimpíades d’hivern que pocs es creuen, i ara amb una consulta sobre la Diagonal. La conseqüència d’aquesta consulta com a mínim n’és una: allunyar la possibilitat de què algun dia proper podem votar telemàticament o electrònicament.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *