De motor d’Espanya a ròtula del Mediterrani.

Escoltat el candidat a la Presidència de la Generalitat i escoltats els més rellevants dels portaveus parlamentaris, crec que Artur Mas ha fet un discurs en el que més que no agradar ningú, el què ha intentat era no desagradar ningú, probablement, més aviat pensant en hipotètiques abstencions en la segona volta, que no pas en vots favorables en la primera.

Tot l’arc parlamentari, segurament haurà trobat raons per no votar favorablement, però també hem trobat gestos. Gestos que segur que a uns disgustem, i a altres agraden, o l’inrevés: no ha parlat de concert econòmic, però ha parlat de pacte fiscal; no ha parlat de referèndum d’independència, però ha parlat de modificar la llei de consultes populars, per evitar l’ara necessària autorització de l’Estat; ha parlat de complir la sentència del tribunal Constitucional, però també ha parlat de què Catalunya ha de seguir un nou camí diferent d’Espanya, concretament el de la transició nacional ha dit (!!??).

El discurs del presidenciable ha assenyalat vuit línies estratègiques. Si només n’hagués assenyalat set, molt probablement seria investit President a la primera votació. Poca concreció, molta ambigüitat, no trepitjar ulls de poll, sembla haver estat la màxima del candidat. Ha dit això? O ha dit el contrari? ens preguntàvem no pocs Diputats entre el saló rosa i el saló gris. Ningú sap que ha dit! Millor, ningú sap què ha volgut dir!.

Ara bé, el vuitè eix estratègic ha estat clarificador i dintre el mateix, m’ha cridat l’atenció la definició de Catalunya com a “ròtula dels països riberencs del Nord i del Sud del Mediterrani”. Revelador, molt revelador és aquest nou paper de la Catalunya que pretén el Sr. Mas. Hem d’abandonar el paper de motor d’Espanya? Hem d’abandonar l’ambiciós paper de regió referent d’entre les regions europees?  Cal veure en aquesta nova orientació que la inestabilitat d’alguns països del Mediterrani són l’horitzó del presidenciable?  Em disculparan, però no és aquest l’horitzó que desitjo per Catalunya, per què la incertesa del Mediterrani, sobre tot del Sud, no pot continuar estant a l’agenda dels polítics catalans.

Els catalans volem estabilitat, els catalans volem un futur clar i nítid per les properes generacions i no volem les incerteses de determinades polítiques, ni de determinats països mediterranis, ni per al nostre futur com a territori, ni com a societat. Els catalans volem seguretat en el futur, i avui el candidat Mas, no ens l’ha ofert.

Aquest article, ha estat publicat a www.e-noticies.cat:

http://blogs.e-noticies.com/santi-rodriguez/de_motor_despanya_a_rotula_del_mediterrani.html

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *